250 g hladkej špaldovej múky
130 g práškového cukru
150 g masla izbovej teploty
1 vajce
kôra z jedného pomaranča
trošku červeného
potravinového farbiva
zopár kvapiek punčovej a vanilkovej
esencie Dr. Oetker
štipka soli
Okrem toho:
surové lúpané mandle v
celku
hustý lekvár sťa lepidlo
tekutá červená potravinová farba
v tube Dr. Oetker
Všetky
ingrediencie na cesto spracujem rukami tak, aby som dostala kompaktnú hmotu
podobnú plastelíne, zabalím ju do potravinovej fólie a odložím na noc do
chladničky, aby sa s ňou jednak lepšie pracovalo a aby sa chute
spojili.
Na druhý deň teda vyložím cesto na múkou vysypanú pracovnú dosku, zapnem rúru na 180°C a začnem šúľať šulce o hrúbke ľudského malíčka, nožom nakrájam kúsky dlhé 6 – 7 cm, každý prstami stlačením sformujem na dvoch miestach tak, aby mi vznikli hánky, potom vezmem celú mandľu a vtlačím ako necht do jedného okraja „prsta“, Nakoniec ešte nožíkom, alebo ešte lepšie špáradlom na hánky porobím vrásky, akože starecké záhyby, poukladám na plech vystlaný papierom na pečenie a vsuniem do rúry na 13 minút. Potom ich vyberiem a keď vychladnú, vyskúšam, či dobre držia všetky nechty. Ak sa poniektoré náhodou uvoľnili pečením, tak ich „prilepím“ lekvárom, ja som použila hustý domáci marhuľový a nakoniec primaľujem stopy po krvi okolo nechtov tekutou potravinovou farbou a je hotovo.
Žiadne komentáre:
Zverejnenie komentára