Makový koláč s ovocím

150 g masla
150 g krupicového cukru
1 vrecko vanilkového cukru
4 vajcia oddelené
200 g mletého maku
50 g hrubej múky
30 g strúhanky
1 ČL kypriaceho prášku
1 PL slivkového lekváru (najlepšie husté povidla)
1 PL umu (príp. rumovej esencie)
zopár kvapiek vanilkovej esencie
mletá škorica podľa chuti

višne alebo ringloty podľa sezóny či chuti

Rúru zapnem na 180°C.
Maslo izbovej teploty vyšľahám so 100 g cukru a vanilkovým cukrom, postupne zašľahám žĺtka, lekvár, um, vanilkovú esenciu, múku zmiešanú so strúhankou a kypriacim práškom, potom mak zmiešaný so škoricou a nakoniec jemne vmiešam bielka, ktoré som vyšľahala do tuhej peny, pridala som zvyšné množstvo cukru a šľahala, kým sa mi netvorili pevné špičky.
Formu vysteliem papierom na pečenie, vylejem do nej cesto, rovnomerne poukladám ovocie a vsuniem do rúry na 25 – 30 minút.



Upečený koláč, ktorý je rýchlo hotový, obsahujem minimum lepku a vydrží dlhší čas mäkký, podávam hojne posypaný práškovým cukrom. Myslím, že sa k nemu hodí aj kopček čerstvo vyšľahanej šľahačky J.

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára