Kysnutý pudingový koláč

Na kvások:

100 ml vlažného mlieka
1 ČL krupicového cukru
42 g čerstvého droždia
1 PL hladkej špaldovej múky

Na cesto:

500 g hladkej špaldovej múky
trošku kypriaceho prášku
100 ml cmaru
100 ml vody
50 g krupicového cukru alebo medu
2 žĺtka
1 PL kopcovitá mangalicovej masti/príp. bravčovej, alebo 2 PL oleja
soľ

Na plnku:

250 ml mlieka
1 bl extra čokoládového pudingového prášku Dr. Oetker
150 g krupicového cukru
100 g masla (82%)

Okrem toho:

1 kelímok bieleho jogurtu
1 PL oleja
hrubo nalámané vlašské orechy
poleva z 1 PL masla, 0,5 dl Amaretta, 1 vrecka vanilkového cukru a cca 100 g práškového cukru

Najlepšie je začať zrána prípravou kvásku – do vlažného mlieka zamiešam cukor, rozdrobím čerstvé droždie, poprášim múkou a odložím na teplé miesto, aby pekne bublotalo, čo trvá cca pol hoďky.
Medzi tým vyberiem všetky ingrediencie na cesto, aby sa mi zahriali na izbovú teplotu, v mise zmiešam múku so soľou, práškom do pečiva, vyhĺbim v strede jamku, vložím za statočnú lyžicu masti, príp. oleja, 2 žĺtka, cukor cmar zmiešaný s vodou a nakoniec kvások. Cesto miesim intenzívne približne štvrť hodiny, kým sa neoddeľuje od stien misy napriek tomu, že je dosť lepkavé, ale tak to má byť. Povrch potom posypem trochou múky, prikryjem plátnom a odložím na teplé miesto, aby nakyslo na dvojnásobok veľkosti.
Tento čas je vhodné využiť na uvarenie čokoládového pudingu, do ktorého zašľahám maslo, ale až keď je vlažný! Biely jogurt zmiešam s olejom a odložím bokom.
Rúru zapnem na 200°C, aby sa riadne rozpálila.
Keď cesto vykyslo, preložím ho na múkou vysypanú pracovnú dosku, rozdelím na 4 bochníky, každý z nich vytiahnem na obdĺžnik, potriem rovnomerne jogurtovým olejom, po celej šírke rozotriem čokoládovú plnku, okraje zahnem, aby mi ani náhodou nevytiekla plnka a zrolujem. Potom surové záviny postáčam, zapletiem medzi sebou a premiestnim na plech vystlaný papierom na pečenie, povrch potriem zvyšnými bielkami, posypem na hrubo nalámanými vlašskými orechmi, príp. mandľami a vsuniem do rúry, v ktorej som znížila teplotu na štandardných 180°C a piekla 30 minút. Koláč som vybrala a ešte horúci som ho potrela pripravenou polevou, nechala vychladnúť a servírovala k poobednej káve.

Bol ľahký, nadýchaný, sladký, voňavý, proste božský.
 
 

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára