100 ml vlažného mlieka
1 ČL krupicového cukru
42 g čerstvého droždia
1 PL hladkej špaldovej múky
Na cesto:
500 g hladkej špaldovej múky
trošku kypriaceho prášku
100 ml cmaru
100 ml vody
50 g krupicového cukru alebo
medu
2 žĺtka
1 PL kopcovitá mangalicovej
masti/príp. bravčovej, alebo 2 PL oleja
soľ
Na plnku:
250 ml mlieka
1 bl extra čokoládového
pudingového prášku Dr. Oetker
150 g krupicového cukru
100 g masla (82%)
Okrem toho:
1 kelímok bieleho jogurtu
1 PL oleja
hrubo nalámané vlašské
orechy
poleva z 1 PL masla,
0,5 dl Amaretta, 1 vrecka vanilkového cukru a cca 100 g práškového cukru
Najlepšie je
začať zrána prípravou kvásku – do vlažného mlieka zamiešam cukor, rozdrobím
čerstvé droždie, poprášim múkou a odložím na teplé miesto, aby pekne
bublotalo, čo trvá cca pol hoďky.
Medzi tým
vyberiem všetky ingrediencie na cesto, aby sa mi zahriali na izbovú teplotu, v mise
zmiešam múku so soľou, práškom do pečiva, vyhĺbim v strede jamku, vložím
za statočnú lyžicu masti, príp. oleja, 2 žĺtka, cukor cmar zmiešaný s vodou
a nakoniec kvások. Cesto miesim intenzívne približne štvrť hodiny, kým sa neoddeľuje
od stien misy napriek tomu, že je dosť lepkavé, ale tak to má byť. Povrch potom
posypem trochou múky, prikryjem plátnom a odložím na teplé miesto, aby
nakyslo na dvojnásobok veľkosti.
Tento čas je
vhodné využiť na uvarenie čokoládového pudingu, do ktorého zašľahám maslo, ale
až keď je vlažný! Biely jogurt zmiešam s olejom a odložím bokom.Rúru zapnem na 200°C, aby sa riadne rozpálila.
Keď cesto vykyslo, preložím ho na múkou vysypanú pracovnú dosku, rozdelím na 4 bochníky, každý z nich vytiahnem na obdĺžnik, potriem rovnomerne jogurtovým olejom, po celej šírke rozotriem čokoládovú plnku, okraje zahnem, aby mi ani náhodou nevytiekla plnka a zrolujem. Potom surové záviny postáčam, zapletiem medzi sebou a premiestnim na plech vystlaný papierom na pečenie, povrch potriem zvyšnými bielkami, posypem na hrubo nalámanými vlašskými orechmi, príp. mandľami a vsuniem do rúry, v ktorej som znížila teplotu na štandardných 180°C a piekla 30 minút. Koláč som vybrala a ešte horúci som ho potrela pripravenou polevou, nechala vychladnúť a servírovala k poobednej káve.
Žiadne komentáre:
Zverejnenie komentára