Táto, pre mňa netradičná skladba torty, bola doteraz pre mňa úplne neznáma, preto som sa rozhodla ju vyskúšať, lebo ma veľmi zaujímalo, ako to celé dopadne. Recept pochádza od slávneho talianskeho Gennara Contalda, ktorý zdá sa, že nech by uvaril, či upiekol čokoľvek, vždy to poteší a ulahodí všetkým ľudským zmyslom.
Linecké cesto
100 g cukru
125 g masla
250 g hladkej múky 00
štipka soli
1 malé vajce
3 g kypriaceho prášku
Cesto som
dôkladne spracovala do konzistencie plastelíny, rozdelila ho na 2 časti,
zabalila do potravinovej fólie a v chlade nechala odpočívať 30 – 40
minút, aby sa s ním lepšie pracovalo.
Vanilkový krém
Vanilkový krém
1 liter mlieka
8 žĺtkov
140 gramov cukru
90 g múky
strúhaná kôra z 1 citróna
Na miernom plameni je
potrebné uvariť žĺtkový krém
alebo jednoduchšia varianta,
ktorú som použila ja:
250 ml mlieka
1 vajce
25 g pudingového prášku
100 g cukru
Uvarila som puding.
Piškótový korpus
75 g cukru
75 g múky
18 g škrobu
1 štipka vanilínu
3 vajcia rozdelené
Cesto
vyšľahané do bielej peny som vyliala do tortovej formy rovnakého priemeru, v akej
sa bude finálna torta piecť, vsunula do rozpálenej rúry na 180°C a piekla 10
min. Potom som ho vybrala, stiahla z neho papier a nechala úplne
vychladnúť.
Okrem toho
niekoľko lyžíc marhuľovej príp. pomarančovej marmelády
30-40 g kvalitnej horkej čokolády
Skladanie torty
Tortovú formu ( priemer 22
cm) som vystlala papierom na pečenie, polovicu lineckého cesta som prstami
roztiahla vo forme tak, aby sa vytvorili steny okraja torty. Spodnú časť cesta
som rovnomerne potrela bohatou vrstvou marmelády, na ňu som položiť piškótový
korpus naopak (t.j. spodná časť z ktorej som stiahla papier bude tvoriť
vrch), aby čo najviac nasal do seba vanilkový krém, ktorým som potrela rovnomerne
celý povrch, posypala nalámanou čokoládou, ktorá sa neskôr teplotou pri pečení
roztopí sama a nakoniec prikryla druhou polovicou lineckého cesta, ktoré
som rozvaľkala medzi dvomi vrstvami fólie. Miernym tlakom popritláčam okraje, povrch možno potrieť
mliekom, príp. žĺtkom a vložila som hotovú tortu do rúry vyhriatej na
180°C na 30 – 35 minút.
Potom ju vyberiem, nechám
vychladnúť a pred podávaním som bohato posypala práškovým cukrom.
Žiadne komentáre:
Zverejnenie komentára