La torta Monterossina

Táto, pre mňa netradičná skladba torty, bola doteraz pre mňa úplne neznáma, preto som sa rozhodla ju vyskúšať, lebo ma veľmi zaujímalo, ako to celé dopadne. Recept pochádza od slávneho talianskeho Gennara Contalda, ktorý zdá sa, že nech by uvaril, či upiekol čokoľvek, vždy to poteší a ulahodí všetkým ľudským zmyslom.

Linecké cesto

100 g cukru
125 g masla
250 g hladkej múky 00
štipka soli
1 malé vajce
3 g kypriaceho prášku

 
Cesto som dôkladne spracovala do konzistencie plastelíny, rozdelila ho na 2 časti, zabalila do potravinovej fólie a v chlade nechala odpočívať 30 – 40 minút, aby sa s ním lepšie pracovalo.

Vanilkový krém

1 liter mlieka
8 žĺtkov
140 gramov cukru
90 g múky
strúhaná kôra z 1 citróna


Na miernom plameni je potrebné uvariť žĺtkový krém 


alebo jednoduchšia varianta, ktorú som použila ja:

250 ml mlieka
1 vajce
25 g pudingového prášku
100 g cukru

Uvarila som puding.

Piškótový korpus

75 g cukru
75 g múky
18 g škrobu
1 štipka vanilínu
3 vajcia rozdelené


Cesto vyšľahané do bielej peny som vyliala do tortovej formy rovnakého priemeru, v akej sa bude finálna torta piecť, vsunula do rozpálenej rúry na 180°C a piekla 10 min. Potom som ho vybrala, stiahla z neho papier a nechala úplne vychladnúť.

Okrem toho


niekoľko lyžíc marhuľovej príp. pomarančovej marmelády
30-40 g kvalitnej horkej čokolády

 
Skladanie torty

Tortovú formu ( priemer 22 cm) som vystlala papierom na pečenie, polovicu lineckého cesta som prstami roztiahla vo forme tak, aby sa vytvorili steny okraja torty. Spodnú časť cesta som rovnomerne potrela bohatou vrstvou marmelády, na ňu som položiť piškótový korpus naopak (t.j. spodná časť z ktorej som stiahla papier bude tvoriť vrch), aby čo najviac nasal do seba vanilkový krém, ktorým som potrela rovnomerne celý povrch, posypala nalámanou čokoládou, ktorá sa neskôr teplotou pri pečení roztopí sama a nakoniec prikryla druhou polovicou lineckého cesta, ktoré som rozvaľkala medzi dvomi vrstvami fólie. Miernym tlakom  popritláčam okraje, povrch možno potrieť mliekom, príp. žĺtkom a vložila som hotovú tortu do rúry vyhriatej na 180°C na 30 – 35 minút.
Potom ju vyberiem, nechám vychladnúť a pred podávaním som bohato posypala práškovým cukrom.

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára